A back to nature resort

Sebatu Sanctuary, nestled between terraced rice paddies and tropical forest, provides a back-to-nature experience for travellers with a sense of adventure who wish to minimize harm to our fragile earth. The eco-resort’s expansive infinity pool is chemical-free and uses ecological processes to cleanse the water including more than 200 native fish species.

With a total of only six villas, each guest becomes part of the Sebatu family and includes a tailor-made itinerary with adventures to Bali’s secret spots. The eco-resort comprises three types of villas, 5 x 7m luxury tents, renovated teak wood Javanese cottages, and a newly built authentic Dutch colonial villa that can accommodate a large family or group of friends. Each villa includes a full kitchen with microwave, stove, and refrigerator.

The Sanctuary is located near the historic village of Sebatu, renown for its highly skilled Gamelan musicians and Balinese dancers, along with some of Bali’s best wood and stone carvers. The eco-resort offers walking tours through the village where guests can learn Bali’s culture and includes stops at Sebatu’s holy water temple, Gunung Kawi, first built in the 9th century, and Melukat waterfall, known throughout Bali for its curative properties.

From $160/night

Why not book today?
Hotel website Booking.com

Rooms

Tented villa

Reminiscent of resplendent African safaris in the early 20th century, our tented villas provide an elegant and romantic ambience allowing you to experience our lush tropical forest in comfort. The bathrooms are semi-outdoor with a bathtub cut perfectly smooth from one large boulder and surrounded by a koi fish pond, which allows for romantic bathing under the stairs. Solar panels provide 75% of the electricity for both tents.

Javanese cottages

These cottages are made entirely from teak wood and are meticulously restored and updated. Raised up on pillars to provide for a ground floor that includes a full kitchen and dining area. During their restoration, modern touches were applied, such as adding skylights, additional windows, and air conditioning. Large decks provide outstanding views of Sebatu Sanctuary's forest and terraced rice paddies across the valley, and creates a peaceful ambiance ideal for enjoying breakfast on the deck.

Dutch colonial valley-view villa

Authentic Dutch colonial villa that offers outstanding views of the forested valley to the south and to the north a range of mountains including the volcano Mt. Batur.

Facilities

Hotel facilities

  • Airport transfers
  • Bar & lounge
  • Concierge
  • Restaurant
  • Shuttle service
  • Swimming pool
  • Wi-Fi

Room facilities

  • Air-conditioning
  • Drinking water
  • Entertainment system
  • Fridge
  • Kitchen
  • Minibar
  • Mosquito net
  • Safety deposit box
  • Tea & Coffee making facilities
  • TV
  • Wi-Fi

Activities

  • Bird Watching
  • Mountain biking
  • Tours
  • Trekking
  • Yoga

Location

Contact the hotel

Klinik Sebatu,

Banjar Sebatu,

Desa Sebatu,

Tegalalang,

Gianyar,

Bali 80561

Tel: +628113888041

Sustainability

BookGreener believes that hotels that care about both the environment and their staff are also likely to take better care of their guests. Each of our hotels strive to be sustainable across as many areas of their business as possible.

All LED lights, highest energy rating for all appliances, and solar panels providing a total of 15% of the power.

VTO (water saving) showers and faucets. Rainwater harvesting system capable of storing 75,000 liters of water.

Separation of organic and non-organic. Reduction in buying plastics as much as possible.

Provide financial support for banjar activities especially for village’s youth. Buying of vegetables and species locally as much as possible.

Beginning plastic clean up and utilization program with community youth group.

All stainless steel cooking pots and pans. Sunflower oil for cooking and frying.

Morning tour of facilities that demonstrates the resort’s sustainability practices, such as rainwater harvesting, wastewater garden, natural bio-pool, minimum use of cement.

Passive cooling principles built into the design. Minimum use of cement throughout the resort including using ferrocement techniques for the water tower and ground water tank.